Brf Björkängen

Brf björkängen

Vinsten med Vatette Väggfördelning V6 bevisas på nytt

Vatette är branschledande i utvecklingen av högkvalitativa VVS-system som förenklar alla steg i byggprocessen. Ett färskt exempel på nyttan med Vatette VäggfördelningV6 finns i nybyggda BRF Björkängen med 36 bostäder i Vårgårda.
– Systemen användes i samtliga badrum och det har varit snabba och smidiga installationer, säger Birger Claesson på Rydlers Bygg som varit platschef under bygget av BRF Björkängen.
Vatette VäggfördelningV6 installeras på ett enkelt sätt utanpå badrumsväggar. Det ger ett snyggare resultat och förhindrar kostsamma vattenskador i väggar.   
– Nyttan är stor för oss byggare, det blir enklare och säkrare att bygga badrum, fortsätter Birger Claesson.

När man slipper det stora fördelarskåpet kan vi ha en vanlig väggtjocklek. Vi slipper också planera var i väggen skåpet ska placeras, nu kan vattenfördelningen till exempel placeras under handfatet i en kommod.

Birger Claesson, platschef Rydlers Bygg

Fördela tappvattnet utan fördelarskåp

Den traditionella lösningen med vattenfördelarskåp infällda i vägar har enligt Birger Claesson skapat problem för både byggare och byggherre. Skåpen tar plats, kräver tjockare reglar och därmed tjockare väggar. Med Vatette VäggfördelareV6 förenklas såväl projektering som installation eftersom tappvattnet istället fördelas utanför väggen.
– När man slipper det stora fördelarskåpet kan vi ha en vanlig väggtjocklek. Vi slipper också planera var i väggen skåpet ska placeras, nu kan vattenfördelningen till exempel placeras under handfatet i en kommod, säger Birger Claesson och betonar att det också finns en viktig byggkvalitetsaspekt.
– Det har tidigare funnits allvarliga risker för vattenskador i och med att tätningarna i fördelningsskåpen inte varit hundraprocentiga. När fördelningen sitter utanpå väggen i ett våtrum tar vi bort den risken eftersom ett läckage då rinner ut i ett utrymme med tätskikt och golvbrunn.

Vatette Väggfördelning V6

Med produkter som inte kräver fördelarskåp har vi nu funnit möjligheten att bygga vattensäkert, enkelt och kostnadseffektivt! Installationen blev även snygg och uppskattad av beställare och boende.

Lars-Erik Larsson, Filialchef Assemblin Lidköping
Vatette Väggenomföringssystem V6

En enkel och kostnadseffektiv installation

VäggfördelningenV6 är en del av System Vatette och kan byggas ihop med kopplingar, kulventiler och väggbrickor som ingår i produktsortimentet. För VVS-installatören innebär det en smidigare och mer kostnadseffektiv installation.
– Jag är övertygad om att fördelarskåpen kommer att vara helt borta inom fyra år, säger Lars-Erik Larsson, filialchef för VVS-delen på Assemblin som utfört VVS-installationerna på BRF Björkängen och lyfter fram att fördelarskåpen måste vara anpassade för just de badrum de ska sitta i. Med Vatettes system behövs inte det eftersom det bygger på standardprodukter som alla installatörer redan har i sin servicebil. Enkelheten innebär att vi kapar kostnader, säger han.

Säkrare installation, snyggare badrumsväggar och större boyta har också tillfört ett stort värde för fastighetsägarna i BRF Björkängen. Intresset för Vatettes moderna lösningar ökar bland byggare men också bland arkitekter och VVS-konsulter som vill kunna planera bättre hus och bostäder och ha smidigare processer.

– Det finns de som tror att väggfördelning innebär synliga rör, men det är en missuppfattning eftersom fördelningen rymms i tvättställskommoden. Många blir förvånade över hur liten plats installationen tar. Inga uppdragsgivare efterfrågar fördelarskåp efter att jag har presenterat Vatettes lösning för dem och jag rekommenderar väggfördelning till alla mina kunder idag, avslutar Lars-Erik Larsson.

Annars när vi kommer in i projekt har placeringen av fördelarskåpen ofta inte bestämts, och då måste vi och arkitekten lösa det tillsammans. Det är omständligt, men när vi använder väggfördelare slipper vi hela det momentet och kan komma igång med vårt jobb mycket tidigare.

Anders Fritzon, Marknadsområdeschef AFRY

Kortare projekteringstid

Anders Fritzon, Marknadsområdeschef på AFRY som varit VVS-konsulter under bygget av BRF Björkängen, förklarar att de kortade ner projekteringstiden avsevärt genom att använda Vatettes väggfördelning.
– Annars när vi kommer in i projekt har placeringen av fördelarskåpen ofta inte bestämts, och då måste vi och arkitekten lösa det tillsammans. Det är omständligt, men när vi använder väggfördelare slipper vi hela det momentet och kan komma igång med vårt jobb mycket tidigare. Efter projektet i Björkängen har vi använt det i flera projekt med ett bra resultat. 

Att intresset växer på marknaden är tydligt enligt Björn Rydetorp, produkt- och kategorichef på Vatette.
– Vi har haft systemet på marknaden nu sedan ett år tillbaka och fler och fler i byggbranschens olika led, byggare, arkitekter, VVS-konsulter, installatörer och försäkringsbolag ser fördelarna med tekniken med VäggfördelareV6 och börjar använda och rekommendera lösningen, säger han.

Vatette Väggfördelare V6

TAR TAPPVATTENFÖRDELNINGEN TILL EN NY NIVÅ
 
  • Ersätter fördelarskåp
  • Alla kopplingar utanför vägg
  • Anpassas enkelt efter behov
  • Kostnadseffektivt
  • Enkel projektering
     

Läs mer om de ingående produkterna

Kundservice