50 year's celebration logo

System Vatette

Vår historia

50 år av utveckling och innovation

För 50 år sedan, 1974 föds Vatette klämringskoppling, även kallad VA-koppling. Historien om Vårgårda Armaturfabrik börjar långt tidigare. Redan 1920 grundar Gustav Hedblom Vårgårda Armatur, tillsammans med två kompanjoner. Fabriken tillverkar kranar och har redan efter två år 38 anställda och en försäljningssiffra på 66 500 kronor. Så småningom startas också tillverkning för ventiler och kopplingar, bland annat Pelette-kopplingen.

Tack vare att Vatette-kopplingen blev grunden i ett komplett system för tappvatten så är den en vardagshjälte för installatören än idag. Med sitt läge mellan järnvägen och Fyllingsån har fabriken vuxit på längden i många olika omgångar. Än har vi inte vuxit färdigt, våra 50 år till trots.   

Klämring med ritningar

1974

Varumärket Vatette föds

Vårgårda Armaturfabrik har tillverkat kopplingar till olika rörsystem under flera namn sedan 40-talet. 1974 lanseras den klämringskoppling med Vatette-ända som än idag ligger till grund för System Vatette. Samtidigt lanseras en blandarserie med förenklade funktioner. Namnet blir en ordlek med VA (Vårgårda Armaturfabrik) och lätt = Valette. En termostat som säkerställer rätt temperatur får namnet Varette. När den nya täta kopplingen ska namnges blir det självklart att den ska heta Vatette.

1974 - Vatette utomhuskran

1974

Vatette utomhuskran

En utomhuskran lanseras 1974. En frostsäker lösning som blir mycket populär utvecklas 1988. För att få en lödfri produktion konstrueras utomhuskranen om till dagens utseende 2003.

1987 - Vårgårda armatur byter ägare

1987

Vårgårda Armatur byter ägare

AB Gustavsberg förvärvar Vårgårda Armatur AB för att utveckla sin affär, det kompletta badrummet.

1988 - Kopplingsbricka och blandarfäste, kopparrör

1988

Kopplingsbricka och blandarfäste, kopparrör

Kakel blir vanligare i badrummen och det blir svårare att göra en snygg rörgenomföring ur väggen. För en vattensäker och snygg anslutning mot vägg utvecklas en serie väggbrickor för kopparrör. 

Villeroy & Boch Group blir ny ägare av Gustavsberg år 2000.

2000

Villeroy & Boch Gustavsberg AB

Den tyska koncernen Villeroy & Boch Group blir ny ägare av Gustavsberg. Koncernen är en av Europas största producenter av badrumsinredningar och bordsporslin. Villeroy & Boch Gustavsberg AB blir det nya namnet för bolaget som är verksamt i Norra Europa.

2000 Vatette PE

2000

Vatette PE

Pelette är ett eget, äldre sortiment för att koppla PEM-rör. Lars Nothall, på den tiden produktionstekniker, idag platschef på fabriken i Vårgårda, ser hur tidskrävande det är med två sortiment. Han får idén att standardisera och foga samman dessa system till ett. Han utvecklar en PE-hylsa som passar i befintliga Vatette-kopplingar. Detta är början till vårt framgångsrika systemtänk.

2001 Vatette Plast

2001

Vatette Plast

PEX-rör blir allt vanligare under 90-talet och Vatette Plast lanseras. Unikt är att klämring och mutter i en Vatette klämringskoppling kan bytas ut mot ett Vatette Plast kopplingsset. Detta är ett betydlesefullt steg i att skapa flexibilitet och bredda systemet.

2002 Kopplingsbricka och blandarfäste

2002

Kopplingsbricka och blandarfäste

Användning av PEX-rör ökar och en demonterbar bricka efterfrågas. En stödhylsa som kan skruvas ur blandarfästet, samt en låsring på kopplingsbrickan blir lösningen. Nya branschregler med 60 cc är på gång 2021. Redan 2020 anpassar vi vårt sortiment och benämner dem V6. 

1993 - En kulventil tas in i sortimentet

1993

Kulventil

En kulventil tas in i sortimentet 1993. 2006 lanseras en ny generation, mer slimmad med ett användarvänlig nyckelgrepp. Den är produktsionseffektiv och driftssäker med mjuktätande EPDM-tätning. Idag är den en självklar favorit hos VVS-installatören.

2006 - En hylsa som löser problemet med övergång från gamla stålrör vidare till andra Vatette-koppling breddar systemet ytterligare.

2006

Vatette Stål

En hylsa som löser problemet med övergång från gamla stålrör vidare till andra Vatette-koppling breddar systemet ytterligare.

2007 - Den första fullflödesventilen för kopparrör lanseras.

2007

Fullflödesventil

En utomhuskran lanseras 1974. En frostsäker lösning som blir mycket populär utvecklas 1988. För att få en lödfri produktion konstrueras utomhuskranen om till dagens utseende 2003.

2007 - Dubbelmuttern som passar alla produkter med Vatette-ända tas fram.

2007

Dubbelmutter

Tidigare användes lin för att montera ihop olika Vatette-delar. Med en dubbelmutter som passar alla produkter med Vatette-ända slipper man trassel och kladd - bara att skruva och dra ihop!

Fördelare med 50 cc och Vatette-ända

2007

Fördelare 50 cc

En fördelare med 50 cc och Vatette-ända lanseras. Det är enkelt att ansluta olika rörtyper med valfritt kopplingsset. Med dubbelmuttern så kopplas kulventiler, fördelare och andra Vatette-kopplingar.

Väggenomföringssystem

2008

Väggenomföringssystem

Att få till vattenskadesäkra rörgenomföringar är en utmaning. En smart idé om en tät bockfixtur lägger grunden för utvecklingen av ett nytt innovativt Väggenomföringssystem. Flera patent skyddar lösningen. Att väggbrickan skruvas på fixturen utan skruvhål i kaklet ger både ett snyggt och ett vattensäkert slutresultat. 

Badrumsfördelare

2009

Badrumsfördelare

För att lösa enklare fördelningar i badrummet utvecklas en badrumsfördelare 40 cc. Detta är föregångaren till Väggfördelning V6 som ersätter fördelarskåp.

Tappventil med Vatetteända

2010

Tappventil

En tappventil är ytterligare ett steg mot det kompletta sortimentet för tappvattensystem. Självklart finns den med Vatette-ända för flexibla installationsmöjligheter.

Vattenfelsbrytare med patenterad funktion. Installeras på inkommande vatten och övervakar och skyddar hela tappvattensystemet.

2015

Vattenfelsbrytare

Vattenskadorna ökar och blir allt mer kostsamma. För att förebygga dessa utvecklas en självlärande vattenfelsbrytare med patenterad funktion. Den installeras på inkommande vatten och övervakar och skyddar hela tappvattensystemet.

Vatette vattenmätarkonsol

2018

Vattenmätarkonsol

En vattenmätarkonsol lanseras. Dubbelmutter, Vatette PE och Vatette-ända skapar flexibilitet och ger alla fördelar som fås med System Vatette. 

Vattenmätarskåp för att ta hand om inkommande vatten.

2019

Vattenmätarskåp

Vid nybyggnation av villor behövs, enligt dagens regelverk, ett skåp för att ta hand om inkommande vatten. Vårt villaskåp är i aluminium och har 40% lägre vikt, samt är fyllt av Vatette-komponenter.

Läckagebrytare - för att snabbt stoppa små lokala läckage från att orsaka stora vattenskador.

2020

Läckagebrytare

För att snabbt stoppa små lokala läckage från att orsaka stora vattenskador utvecklas en läckagebrytare. Då motorn klickas fast på en Vatette kulventil blir montaget mycket enkelt och kan användas på alla rör. Perfekt under kaffe-, disk- eller tvättmaskinen. 

Vatette väggenomföringssystem V6

2020

Väggenomföringssystem V6

Nya branschregler Säker Vatten 2021:1 ligger till grund för en ny framgångsrik del av sortimentet som kallas Vatette V6. Bockfixturen får nya funktioner med fler infästningstillbehör. Bland annat montageplattor som finns både för gips och för inmurning. Väggbrickorna anpassas för att lämna mer plats för tätskiktet. 

Väggfördelning V6

2020

Väggfördelning V6

Ett nytt koncept för tappvattenfördelning utan fördelarskåp revolutionerar branschen. Vatette Väggfördelning V6 bygger på standardprodukter från Vatette V6 och kan döljas i en kommod. Det ger stora fördelar, förutom en stor kostnadsbesparing fås en enklare projektering, mindre samordning och ett snyggare badrum. Att alla kopplingar hamnar på rätt sida tätskiktet ger en vattenskadesäker installation.

Lägenhetsmätarkoppel med tillhörande bricka. Vatette Lägenhetsmätning V6 kompletterar Väggfördelning V6.

2021

Lägenhetsmätning

För att möta lagkravet på mätning av varmvatten lanseras ett lägenhetsmätarkoppel med tillhörande bricka. Vatette Lägenhetsmätning V6 kompletterar Väggfördelning V6.

Vi är stolta över den utveckling som System Vatette har haft under 50 år!

För 50 år sedan...

...idag och i framtiden

Vi är stolta över den utveckling som System Vatette har haft under 50 år! Även om innovation och utveckling står i centrum, säljer vi fortfarande övergångar till våra äldre Securexkopplingar tillverkade före 1954. Därför kan du vara trygg i att de installationer som görs med System Vatettes produkter idag, kommer att vara enkla att komplettera även i framtiden.

På 50 år har mycket hänt, System Vatette har utvecklats till ett komplett sortiment för tappvattensystem och idag är vi VVS-installatörens självklara val. Innovationer och lösningar som förenklar installatörens vardag har alltid stått i fokus. Vårt löfte till dig är att forsätta utveckla smarta produkter. Vem vet vilka lösningar som kommer i framtiden och hur dessa kan underlätta din vardag?

Kundservice