Hett eller iskallt vatten i nyinstallerad termostatblandare

Hej,

Vi har byggt ett nytt badrum där vi fått en duschblandare installerad (eran Nordic 3 square). Problemet är att vi bara får hett vatten eller iskallt när man vrider på temperaturreglaget. Rörmokaren har satt varmvattnet i det högra inloppet och kallvatten till det vänstra. Kan det vara det som ställer till det? Borde inte reglagen bara byta riktning om detta är förväxlat (kallt ger varmt, varmt ger kallt)? Är det bara att be rörmokaren växla om varmt/kallt och allt är bra eller kan blandaren ha tagit skada av detta?

Kommentarer

 • Hej Eric,

  Tack för din fråga!
  Ja det är definitivt det som ställer till det.

  Alla blandare på marknaden är som standard gjorda för att ta in varmt vatten på vänster sida och kallt på höger sida.

  Om vattnet är felkopplat förstår inte termostaten hur den ska reglera temperaturen och resultatet blir att man antingen får hett eller iskallt vatten. Samma problem uppstår om blandaren t.ex. installerats upp och ner. Detta ska alla certifierade installatörer känna till.

  För att lösa problemet byter du plats på inkommande vattenledningar.
  Blandaren borde inte ha tagit skada men om den ändå har gjort det ska det räcka att byta termostatinsatsen. Termostatinsatsen till Nordic3 Square har RSK-nr 8612677 och du köper den isf via din installatör eller en VVS-återförsäljare.


  Ha en bra dag!


  Nadira
 • Tack för snabbt svar, tur att man inte betalt fakturan än då...
  Eric
 • Hej ByggHemma!

  Vår Gustavsberg Nautic duschblandare vi köpte 191204 fungerar inte som den ska och ledningarna är inte omkastade. Men det är ändå rejält svårt att ställa in lagom temperatur när man ska duscha. Oftast för hett eller för kallt och med mycket långsam reaktion då man vridit på temp.reglagevredet.
  Jag har ställt in normaltemperatursläget på korrekt sätt, men sätter man nu temp.reglaget på normalläge uppnår blandaren ofta inte den inställda temperaturen, eller så tar det flera minuter innan det sker.

  Så här duschar vi fn:
  För att få blandaren att släppa fram varmt vatten någorlunda snabbt så måste man först ställa den på max temp och max flöde och vänta 25 sekunder. Då kommer till slut värmen, men är förstås för hög för att duscha i. När man sen ställer ner temperaturen till normalläget tar det ytterligare 25 sek innan temperaturen alls sjunker, dessutom ibland för lågt. Termostatfunktionen verkar överhuvudtaget rejält trög. Vi upptäckte felet direkt vid installationen, men tyckte oss ett tag märka en viss förbättring, men nu har vi gett upp. Vad göra? Byta termostatinsats? Garantiretur?

  Med vänlig hälsning,
  Mikael Bellander
  Gammelstad
  Mikael Bellander
 • Hej Mikael!

  Har ni haft en annan blandare installerad där förut som har fungerat bättre?

  Kontrollera i så fall gärna att det inte har kommit in skräp i blandaren (t.ex. tätningspasta) i samband med installationen som kan ha orsakat problemet.
  Skräp kan ha fastnat i filtren (se nedan bild för rengöringsinstruktion) och termostatinsatsen vilket gör att blandaren kan få problem att reglera temperaturen.  Om du inte kan hitta något misstänkt fel på blandaren, och kan utesluta yttre faktorer som tryck- och temperaturförändringar i vattensystemet, så gör du en felanmälan på blandaren där du köpte den så hanterar vi ärendet enligt vår reklamationspolicy.


  Nadira

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Bifoga filer

Ditt inlägg & namn blir synligt för alla. 

Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy

Vi svarar på dina frågor

 • Carina Innesälj
 • Fredrik Innesälj
 • Helena G
 • Helena P
 • Kristian Olsson
Kundservice